MANAJEMEN PENINGKATAN VALUE ADDED BUAH OKRA MENJADI PRODUK KHAS OLAHAN TEH DAN KOPI DI KBUPATEN JEMBER

Authors

  • Muhammad Syafa'atur Rahmandani Universitas Jember
  • Resha Dwi Ayu Pangesti Mulyono Universitas Jember
  • Ivo Rajava Fiba Universitas Jember
  • Yeremia Rivieri
  • Yunita Hardikasari Universitas Jember
  • Thiflatul Kamiliah Universitas Jember

DOI:

https://doi.org/10.32815/jpro.v5i2.2261

Keywords:

Okra Plant, Value Added, Coffe and Tea

Abstract

The Okra plant is a herbal plant that contains various benefits and is one of the plants produced in large quantities in the Jember Regency area. One of the benefits of okra fruit is to prevent diabetes. However, even though it has various benefits, this fruit is often underestimated and is not even known by various groups in Jember or other areas. Therefore, this research is intended to improve the management of okra fruit so that it can provide high added value as a superior herbal product in Jember Regency. This research uses descriptive qualitative methods. The data used are primary and secondary data, as well as data collection techniques carried out by observation, interviews and literature reviews. The research results show that good management of okra fruit can make the fruit a processed herbal tea and coffee product which has a high selling price and is useful for health.

References

Arifiana, N. B., Soeparjono, S., & Avivi, S. (2020). Peningkatan Produksi dan Kualitas Benih Okra (Abelmoschus esculantus L. Moench) Menggunakan Aplikasi Fosfor dan GA3. Agriprima : Journal of Applied Agricultural Sciences, 4(2), 154–163. https://doi.org/10.25047/agriprima.v4i2.360
Chandra, B. P., Ratih Laksmitawati, D., & Rahmat, D. (2023). AKTIVITAS GEL EKSTRAK BUAH OKRA (Abelmoschus esculentus L.) TERHADAP LUKA MENCIT HIPERGLIKEMIK BERDASARKAN JUMLAH INFILTRASI NEUTROFIL. Jurnal Kefarmasian Akfarindo, 11–17. https://doi.org/10.37089/jofar.v8i1.169
Hadi, N. F., & Afandi, N. K. (2021). Sultra Educational Journal (Seduj) Literature Review is A Part of Research. Sultra Educational Journal (Seduj), 1(3), 64–71. http://jurnal-unsultra.ac.id/index.php/sedujhttp://jurnal-unsultra.ac.id/index.php/seduj
Hermawan, L. (2015). Dilema Diversifikasi Produk: Meningkatkan Pendapatan Atau Menimbulkan Kanibalisme Produk? Jurnal Studi Manajemen, 9(2), 142–153.
Manik, A. E. S., Melati, M., Kurniawati, A., & Faridah, D. D. N. (2019). Hasil dan Kualitas Okra (Abelmoschus esculentus L. Moench.) Merah dan Okra Hijau dengan Jenis Pupuk yang Berbeda. Jurnal Agronomi Indonesia (Indonesian Journal of Agronomy), 47(1), 68–75. https://doi.org/10.24831/jai.v47i1.22295
Mila Rahni, N., Ode Afa, L., Zulfikar, Z., Siti Anima Hisein, W., & Febrianti, E. (2021). Respons Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Okra (Abelmoschus esculentus) Yang Diberi Pelakuan Pupuk Organik Cair Berbasis Limbah Pasar. Jurnal Agrium, 18(1), 17–24. https://doi.org/10.29103/agrium.v18i1.3837
Millah, R., Irianto, I., & Arzita, A. (2022). Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Okra (Abelmoschus esculentus L.) Terhadap Pemberian Bokashi Limbah Sayuran. Jurnal Agroecotania : Publikasi Nasional Ilmu Budidaya Pertanian, 5(2), 49–56. https://doi.org/10.22437/agroecotania.v5i2.23039
Pratama, M. R. (2013). Inovasi Pelayanan Publik (Studi Deskriptif tentang Nilai Tambah (Value Added) Inovasi Pelayanan Perizinan bagi Masyarakat di Kota Kediri). Kebijakan Dan Manajemen Publik, 1(2), 218–225.
Priyanto, Y., Christijanti, W., Marianti, A., & Lisdiana. (2023). Aktivitas Antioksidan Daun Kelor (Moringa oleifera) pada Tikus Diabetik Induksi Aloksan. Life Science, 12(1), 97–106. http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/LifeSci
Puteri, D. H. R. (2019). Analisis aktivitas antioksidan, serat, dan daya terima puding kra hijau dengan penambahan kedelai. 1–111.
Rahmatullah, F., Wijayantini, B., & Wibowo, Y. G. (2023). Analisis RBV (Resources Based View) untuk Menentukan Keunggulan Bersaing Perusahaan Pada UD. Tiga Putra. Journal of Economics, Assets, and Evaluation, 1(1), 1–17. https://doi.org/10.47134/jeae.v1i1.23
Rofaudin, M. N and Hadadi, A. F. (2017). Ekstraksi Maserasi Sayur Okra (Abelmoschus esculentus L.) Sebagai BAhan Pembuatan Kapsul Ekstrak Okra. 10–11.
Sukma, D., Martunis, M., & Irfan, I. (2018). Variasi Kemasan dan Lama Penyimapanan Terhadap Mutu Sayur Okra (Abelmuschus esculentum). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 3(4), 801–809. https://doi.org/10.17969/jimfp.v3i4.9581
Sukmawati, I. (2020). Potensi Bahaya pada Home industry Konveksi. 4(3), 384–396.
Yusuf, R., & Viona, Z. (2014). Keragaan Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Okra (Abelmoschus esculantus L. Moench) dengan Berbagai Konsentrasi Pupuk Amazing Bio GrowtN. Prosiding Seminar Nasional Agroinovasi Spesifik Lokasi Untuk Ketahanan Pangan Pada Era Masyarakat Ekonomi ASEAN, 1296–1304.

Downloads

Published

2024-08-28

How to Cite

Rahmandani, M. S., Pangesti Mulyono, R. D. A., Fiba, I. R., Rivieri, Y., Hardikasari, Y., & Kamiliah, T. (2024). MANAJEMEN PENINGKATAN VALUE ADDED BUAH OKRA MENJADI PRODUK KHAS OLAHAN TEH DAN KOPI DI KBUPATEN JEMBER. Jurnal Manajemen Dan Profesional, 5(2). https://doi.org/10.32815/jpro.v5i2.2261